Vilka regler gäller för användning av förmånscyklar utanför arbetstid?

I takt med att allt fler företag söker hållbara och hälsosamma alternativ för sina anställdas pendling, växer elcyklar som förmånscyklar i popularitet.

leasa elcykel i Göteborg
Jesper Malmberg
Uppdaterad: augusti 27, 2024

Populärt alternativ

Förmånscyklar har blivit ett populärt alternativ bland anställda som ett miljövänligt och hälsosamt transportmedel. Men vad gäller egentligen för användningen av dessa cyklar när arbetsdagen är över? Får man använda sin förmånscykel precis som man vill, eller finns det särskilda regler som styr hur och när den får användas?

Skatteverkets syn på förmånscyklar

Förmånscyklar, precis som andra förmåner, regleras av Skatteverket. Generellt sett gäller att en förmånscykel är en cykel som tillhandahålls av arbetsgivaren men används av den anställda för både arbetsrelaterade ändamål och privat bruk. Skatteverket gör ingen skillnad på användning under eller utanför arbetstid när det gäller skatteplikt. Det innebär att oavsett när du använder cykeln, till exempel under helgen eller på kvällen, räknas det som en skattepliktig förmån om cykeln används för privat bruk.

Privat användning – vad innebär det?

När det gäller privat användning, som definieras av Skatteverket, räknas följande som privat användning:

All denna användning betraktas som skattepliktig, och det är viktigt att vara medveten om vad som räknas som privat användning för att undvika oväntade skattekonsekvenser.

Arbetsgivarnas ansvar

Arbetsgivaren är skyldig att redovisa och skatta för förmånen. Det innebär att de behöver ha koll på att cykeln används enligt reglerna och rapportera det som en förmån i sin redovisning. Många arbetsgivare erbjuder också cykelförsäkringar och servicepaket för att underlätta för den anställde, vilket kan vara bra att känna till om man planerar att använda cykeln ofta utanför arbetstid.

Vad händer om man bryter mot reglerna?

Om en anställd använder förmånscykeln i strid med arbetsgivarens regler, eller om det visar sig att cykeln används betydligt mer för privat bruk än vad som är tillåtet enligt företagets riktlinjer, kan detta leda till justeringar av förmånsvärdet. I vissa fall kan det även påverka arbetsgivarens skatterapportering, vilket kan få ekonomiska konsekvenser för både arbetsgivare och arbetstagare.

Användning av förmånscyklar utanför arbetstid är tillåten, men det är viktigt att förstå att all sådan användning räknas som privat och är skattepliktig. Arbetsgivaren har ansvar för att denna förmån rapporteras korrekt, och som anställd bör man vara medveten om vilka regler som gäller för att undvika oväntade kostnader eller skattetillägg.

Jesper Malmberg

Personalcyklar

Om Jesper

Jag har jobbat med försäljning och kundrelationer i drygt 25 år och tycker fortfarande att mötet med människor är det roliga i jobbet. Jag brinner för träning, hälsa och ser ett ökat cyklande som det verktyg som krävs för att få upp både hälsan, miljön och hållbarheten på agendan - både för samhället, individen och företaget. Jag connectar gärna på LinkedIn då jag tror på ett starkt nätverk!