Välj rätt cykel för dina behov

Att välja rätt cykel är viktigt för att få en behaglig cykelupplevelse i din vardag. Med så många olika typer av cyklar på marknaden kan det dock vara svårt att veta vilken som passar just dina behov bäst.

Jesper Malmberg
Uppdaterad: maj 20, 2024

Så väljer du rätt

Att välja rätt cykel är viktigt för att få en behaglig cykelupplevelse i din vardag. Med så många olika typer av cyklar på marknaden kan det dock vara svårt att veta vilken som passar just dina behov bäst. Denna guide hjälper dig att förstå olika cykeltyper och hur du väljer den som passar dina aktiviteter och livsstil bäst och hur du kan tänka när du ska välja personalcyklar.

Stadscyklar – Bra för vardagspendling

Om du letar efter en cykel för att pendla till jobbet eller skolan i stadsmiljö, är en stadscykel ett utmärkt val. Cyklarna är designade för komfort och praktisk användning och är ofta utrustade med korgar och pakethållare för att kunna transportera väskor och personliga tillhörigheter. De har också en upprätt sittställning som är bra för ryggen.

Racer- och landsvägscyklar: För hastighet och distans

Racer- och landsvägscyklar är idealiska för dig som vill cykla snabbt och långt, exempelvis för träning eller långdistanscykling. Dessa cyklar väger mindre och är mer aerodynamiska, vilket gör dem snabba, dock mindre bekväma för vardagscykling.

Mountainbikes: För äventyr i terräng

Om du är äventyrslysten och gillar att cykla på stigar och i ojämn terräng, är en mountainbike det bästa valet. Med robust konstruktion och grova däck klarar dessa cyklar av tuffa underlag och erbjuder bra grepp på leriga och steniga vägar.

Hybridcyklar: En mellanväg

En hybridcykel är en blandning av en stadscykel och en mountainbike och är utmärkt för den som söker en all-around cykel som fungerar väl på både asfalterade vägar och lättare terräng. Hybrider är cyklar som kombinerar komfort med viss förmåga att köra offroad.

Elcyklar: För en extra skjuts

Elcyklar är utrustade med en elektrisk motor som hjälper till när du trampar. De är perfekta för dig som vill undvika att svettas på väg till jobbet eller behöver hjälp att klara lite längre distanser eller branta backar. Elcyklar gör cyklingen enklare och mindre ansträngande, även för dig som kanske inte är i toppform.

Att välja rätt cykel beror på dina personliga behov och vad du huvudsakligen kommer att använda cykeln till. Varje arbetsgivare, småföretag och större bolag med flera anställda kan erbjuda förmånscyklar från oss på Personalcyklar.

Jesper Malmberg

Personalcyklar

Om Jesper

Jag har jobbat med försäljning och kundrelationer i drygt 25 år och tycker fortfarande att mötet med människor är det roliga i jobbet. Jag brinner för träning, hälsa och ser ett ökat cyklande som det verktyg som krävs för att få upp både hälsan, miljön och hållbarheten på agendan - både för samhället, individen och företaget. Jag connectar gärna på LinkedIn då jag tror på ett starkt nätverk!