10 fördelar med att cykla – Så gynnas din hälsa

Cykling är utmärkt konditionsträning som förbättrar syreupptagningsförmågan och stärker hjärt-och lungfunktionen.

Man cyklar på förmånscykel
Jesper Malmberg
Uppdaterad: maj 23, 2024

1. Du får bättre kondition

Cykling är utmärkt konditionsträning som förbättrar syreupptagningsförmågan och stärker hjärt-och lungfunktionen. När du cyklar regelbundet har kroppen lättare att ta upp och transportera syre till musklerna, vilket förbättrar konditionen, sänker din vilopuls och förbättrar din hjärthälsa.

2. Det stärker musklerna

Att cykla bidrar till att stärka musklerna i benen eftersom du hela tiden aktiverar framsida lår, baksida lår och vaderna. Cyklingen hjälper dig också att få en bättre kroppshållning och en starkare rygg. Detta kan vara till särskild fördel för dig som har ett stillasittande arbete.

3. Minskar stress och ångest

När du cyklar frigörs endorfiner i kroppen och dessa fungerar som naturliga smärtlindrare. Endorfinerna bidrar till en ökad känsla av välbefinnande och hjälper till att lindra både stress och ångest. Att cykla innebär dessutom att du exponeras för dagsljus och frisk luft, vilket har en god inverkan på hälsan.

4. Förbättrar sömnen

Regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra din sömnkvalitet, vilket gör att du känner dig mer energisk och utvilad när du vaknar. Fysisk aktivitet minskar även risken för sömnlöshet och andra sömnstörningar.

5. Boostar din hjärna

Forskning visar att när cyklister tränar så kan blodflödet i hjärnan öka med upp till 70 procent. Ett ökat blodflöde bidrar till att förse hjärnan med viktiga näringsämnen och är bra för vår hälsa. Det finns även en tro om att detta på längre sikt kan minska de kognitiva förändringar som är relaterade till demens.

6. Skonsam träningsform

Om du har problem med knäna eller ryggen, eller om du helt enkelt bara letar efter en skonsam träningsform kan cykling vara rätt för dig. När du cyklar utför du mjuka, cirkulära rörelser och du kan variera hastigheten och belastningen utan att ändra rörelsemönster.

7. Kan bidra till viktminskning

Cykling är en effektiv träningsform för att uppnå viktminskning. Ju högre intensitet och längre varaktighet av cyklingen, desto högre blir förbränningen. Träningen bör kombineras med en hälsosam kost och andra träningsformer, som exempelvis styrketräning och stretching.

8. Minskad risk för sjukdomar

Regelbunden cykling kan förbättra hjärt-kärlhälsan och proaktivt motverka risken för hjärtsjukdomar och stroke. Cykling kan också bidra till att sänka blodtrycket och förbättra blodsockernivåerna, vilket i sin tur kan minska risken för diabetes.

9. Förbättrar lungkapaciteten

Cykling hjälper till att bättra lungkapaciteten och öka syreflödet till kroppen. Genom att stärka lungorna och förbättra syreupptagningsförmågan gynnas hälsan, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med luftvägsproblem.

10. Minskad risk för cancer

All träning är bra för att minimera risken för cancer, men studier påvisar att cykling kan vara extra fördelaktigt. En långtidsstudie visar att personer som tränar i minst 30 minuter på medelnivå varje dag minskar risken för att få cancer med 50% jämfört med de som inte tränar. En av träningsformerna som deltagarna fick välja i studien var att pendla till jobbet med cykel.

Oavsett om ditt mål är att bygga muskler, förbättra din hälsa, spara tid eller bidra till en bättre miljö är det en god anledning till att börja cykla. Vi hoppas att du efter att ha läst om dessa fördelar blir inspirerad att göra cykling till en del av din dagliga rutin.

Cykla mer med en förmånscykel

Visste du att det är möjligt att leasa en cykel via bruttolöneavdrag? Det innebär att du som anställd kan ha rätt att hyra en cykel via din arbetsplats och att den beskattas genom bruttolönen varje månad. En förmånscykel är en kostnadseffektiv lösning för dig och din arbetsgivare och du som anställd kan spara upp till 40% i kostnad, jämfört med om du köper en cykel kontant. För arbetsgivaren kan det vara helt kostnadsneutralt att erbjuda sina anställda en cykelförmån. Kontakta oss så berättar vi mer!

Jesper Malmberg

Personalcyklar

Om Jesper

Jag har jobbat med försäljning och kundrelationer i drygt 25 år och tycker fortfarande att mötet med människor är det roliga i jobbet. Jag brinner för träning, hälsa och ser ett ökat cyklande som det verktyg som krävs för att få upp både hälsan, miljön och hållbarheten på agendan - både för samhället, individen och företaget. Jag connectar gärna på LinkedIn då jag tror på ett starkt nätverk!