Fem användbara tips för att bli en säkrare cyklist

Genom att välja cykeln istället för bilen får du motion, förbättrar din hälsa och sparar pengar.

Jesper Malmberg
Uppdaterad: april 18, 2024

Cykling är ett hälsosamt och ekonomiskt fördelaktigt sätt att transportera sig på som gynnar både dig och samhället. Genom att välja cykeln istället för bilen får du motion, förbättrar din hälsa och sparar pengar. Dessutom minskar du miljöpåverkan och bidrar till en bättre trafiksituation, speciellt inne i städer där det är trångt och bullriga stadsmiljöer behöver förändras.

Det man ska tänka på är att en cykel också innebär ett ansvar – både gentemot dig själv och andra medtrafikanter. Vi har listat fem saker vi tycker är allra viktigast att tänka på när du är ute i trafiken som cyklist.

1. Använd alltid hjälm

En hjälm är en av de viktigaste säkerhetsåtgärderna för en cyklist. Se till att bära en bra cykelhjälm varje gång du ger dig ut på vägarna. Hjälmen kan skydda dig från allvarliga huvudskador om du skulle råka ut för en olycka.

2. Var synlig

Se till att vara synlig för andra trafikanter genom att bära kläder och utrustning som är lätta att se. Använd reflexer och lysen på din cykel, särskilt när du cyklar i mörker eller när det är dålig sikt. Genom att vara synlig minskar du risken för att bli påkörd av andra fordon.

3. Känn till trafikreglerna

Förstå och följ trafikreglerna för cyklister. Håll dig till cykelbanor och cykelvägar när det är möjligt. Var noga med att signalera dina avsikter genom att använda handsignaler och följa trafikljus och vägmärken. Att vara en ansvarsfull cyklist bidrar till att minska olycksrisken för både dig själv och andra trafikanter.

4. Var uppmärksam på omgivningen

Håll alltid uppsikt över din omgivning när du cyklar. Var extra vaksam vid korsningar, rondeller och platser där det kan finnas fotgängare eller andra fordon. Håll ögonen på vägen och undvik distraktioner som mobiltelefoner eller hörlurar. Genom att vara uppmärksam kan du snabbt reagera på faror och undvika olyckor.

5. Underhåll din cykel regelbundet

Se till att din cykel är i gott skick genom att regelbundet lämna in den på service. Kontrollera bromsarna, däcken, kedjan och belysningen ofta. Se till att alla delar är i fungerande skick och att cykeln är rätt justerad för att undvika eventuella tekniska fel som kan leda till olyckor.

Ha med dig dessa tips när du ger dig ut på vägarna för att undvika trafikfaror och för att skydda dig själv på bästa sätt.

Cykla säkert med Personalcyklar

På Personalcyklar har vi ett omfattande sortiment av högkvalitativa förmånscyklar från välrenommerade varumärken. Du har även flexibiliteten att antingen returnera cykeln eller köpa loss den när avtalstiden har löpt ut.

Våra avtal är gynnsamma för både dig som är anställd och dig som är arbetsgivare. Läs mer om våra villkor och teckna ditt avtal redan idag!

Jesper Malmberg

Personalcyklar

Om Jesper

Jag har jobbat med försäljning och kundrelationer i drygt 25 år och tycker fortfarande att mötet med människor är det roliga i jobbet. Jag brinner för träning, hälsa och ser ett ökat cyklande som det verktyg som krävs för att få upp både hälsan, miljön och hållbarheten på agendan - både för samhället, individen och företaget. Jag connectar gärna på LinkedIn då jag tror på ett starkt nätverk!